Filumbes
Για να μπορεσετε να διαβασετε και να απαντησετε στα θεματα φορουμ του Filumbes θα πρεπει να συνδεθειτε.

Αν δεν διαθετετε κωδικο πρεπει να κανετε εγγραφη.
Η εγγραφη ειναι δωρεαν.
Καλως ηρθατε στην παρεα μας.
Filumbes
Για να μπορεσετε να διαβασετε και να απαντησετε στα θεματα φορουμ του Filumbes θα πρεπει να συνδεθειτε.

Αν δεν διαθετετε κωδικο πρεπει να κανετε εγγραφη.
Η εγγραφη ειναι δωρεαν.
Καλως ηρθατε στην παρεα μας.
Filumbes
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Filumbes

Γενικο
 
Αρχικη σελιδαΦόρουμΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
» Σας βγαζουν τα παιδια σας εξω απο τα ρουχα σας?
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΤετ Ιαν 08 2014, 17:42 από stalitsa

» ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ... ΠΟΙΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ...
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Δεκ 19 2013, 17:50 από stalitsa

» Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ..........
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Σεπ 20 2012, 11:17 από Φιλουμπιτσα

» ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΔΝΤ.........
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Σεπ 20 2012, 11:08 από Φιλουμπιτσα

» ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΤετ Σεπ 19 2012, 10:19 από Φιλουμπιτσα

» Παμε για υπνο?
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΤρι Σεπ 18 2012, 22:03 από Φιλουμπιτσα

» Καλημεραααααααααααααα
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΚυρ Σεπ 16 2012, 12:41 από Φιλουμπιτσα

» επανασυνδεση!!!
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΣαβ Ιουν 02 2012, 07:21 από ismeni

» Μπομπονιέρες και άλλα!!!!
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΤετ Μάης 30 2012, 16:56 από riana-gr

Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
ΗμερολόγιοΗμερολόγιο
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

 

 ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
manou
Admin
Admin
manou


Αριθμός μηνυμάτων : 571
Ημερομηνία εγγραφής : 24/01/2010
Ηλικία : 45
Τόπος : ΒΥΡΩΝΑΣ

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ   ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Φεβ 25 2010, 19:30

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Το ΙΑΣΩ με την προσπάθεια που κάνει συμβάλει στην προώθηση του μητρικού θηλασμού και θα συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σε Νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη.

Το μητρικό γάλα περιέχει ποικίλους αντιλοιμώδεις παράγοντες και ανοσοκύτταρα που προστατεύουν το βρέφος από την πρόκληση λοιμώξεων, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αδιαθεσία, διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πιο συχνά στα μωρά που δεν λαμβάνουν μητρικό γάλα αλλά γάλα εμπορίου.

Ο θηλασμός θα συνεχίσει να ευνοεί το μωρό σας καθώς αυτό θα μεγαλώνει. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει παρουσιάζουν καλύτερη διανοητική ανάπτυξη σε σχέση με άλλα. Η διαφορά αυτή έχει αποδοθεί στην απουσία από κάθε άλλο εναλλακτικό είδος διατροφής, των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (ιδιαίτερα αραχιδονικού και δοκοεξανοϊκού οξέος-DHA) τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.



Τα παιδιά επίσης που στη βρεφική τους ηλικία σιτίστηκαν μόνο με εναλλακτικά είδη διατροφής είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση εκζέματος, διαβήτη, καθώς και υψηλότερης αρτηριακής πίεσης από αντίστοιχα παιδιά που σιτίστηκαν με θηλασμό.

Ο θηλασμός παρουσιάζει πλεονεκτήματα εξίσου σημαντικά και για τις ίδιες τις μητέρες. Βοηθάει στην ευκολότερη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Θυμηθείτε:
Το δικό σας γάλα είναι ιδανικό για το μωρό σας, καθώς η σύνθεσή του προσαρμόζεται έτσι ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Για τα περισσότερα μωρά, το μητρικό γάλα από μόνο του είναι επαρκές ώστε να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες περίπου έως την ηλικία των 6 μηνών!


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Πως παράγεται το μητρικό γάλα
Σύμφωνα με έρευνες το 97% των μητέρων είναι ικανές να γαλακτοφορήσουν με επιτυχία. Η προετοιμασία του μαστού ξεκινά κατά την εγκυμοσύνη ενώ η παραγωγή του γάλακτος αρχίζει αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα. Όταν δοθεί το ερέθισμα στον εγκέφαλο με τις θηλαστικές κινήσεις που κάνει το μωρό, απελευθερώνονται από την υπόφυση δύο ορμόνες, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό. Η προλακτίνη βοηθά στην παραγωγή του γάλακτος στις κυψελίδες του μαστού. Με την οξυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος ποικίλλει από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα (πρωτόγαλα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό), από ώρα σε ώρα.(στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο ενώ το γάλα που παράγεται στο τέλος του θηλασμού είναι πλουσιότερο σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες).

Οι πρώτες ημέρες
Συχνά πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θηλασμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες, οπότε χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη ώστε να μην απογοητευτούν και εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να θηλάσουν. Έχοντας αυτοπεποίθηση και πίστη, θα ξεπεράσετε τις πιθανές αρχικές δυσκολίες. Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό, και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα κι ευκολότερα ξεκινάει η παραγωγή του μητρικού γάλακτος και είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Πώς να ξεκινήσετε με το μωρό σας

Περιβάλλον. Θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό, η ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη, η προσοχή σας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στο μωρό σας. Άγχος και κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος ενώ αντίθετα ξεκούραση, ηρεμία και αυτοπεποίθηση επηρεάζουν θετικά για την επιτυχία του θηλασμού.

Φροντίδα των μαστών-θηλών. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν από κάθε θηλασμό, για αποφυγή μετάδοσης μικροβίων. Φροντίζετε να κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος με νερό και σαπούνι μία φορά την ημέρα, ενώ τις επόμενες φορές μπορείτε να το καθαρίζετε μόνο με νερό, πριν και μετά το θηλασμό.

Θέση της μητέρας. Την ώρα του θηλασμού η θέση που θα προτιμήσετε πρέπει να είναι αυτή που σας κάνει να νιώθετε άνετα, να διευκολύνεστε στο θηλασμό.Αν προτιμάτε να θηλάζετε καθιστή, μπορείτε να έχετε ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας για να ακουμπάει το μωρό και να το φέρνει πιο κοντά στο στήθος.

Θέση του μωρού. Το μωρό πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω, ενώ με το άλλο σας χέρι κρατάτε το μωρό σας.

Θέση θηλασμού. Όταν το μωρό ψάχνοντας ανοίξει καλά το στόμα του, φέρνετε το μωρό προς το στήθος σας, φροντίζοντας το μωρό να πάρει στο στόμα του και τμήμα της θηλαίας άλω (της σκούρας περιοχής γύρω από τη θηλή). Έτσι, το μωρό παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, που είναι περισσότερο συγκεντρωμένο γύρω από την θηλαία άλω και αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.

Σωστός θηλασμός. Δεν πρέπει να πονάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γιατί αυτό σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Όταν ένα μωρό θηλάζει σωστά, κάθεται ήσυχο στο στήθος, κάνει ρυθμικές θηλαστικές κινήσεις και τα χείλη του μοιάζουν με "βεντούζα".

Γεύματα μωρού. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα και το μωρό έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που του χρειάζεται. Είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό να θηλάζει από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλον, για να πετύχουμε την ομοιόμορφη κένωση των μαστών.

Μετά το θηλασμό. Το μωρό διευκολύνεται με την κατάλληλη θέση, όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του αέρα που τυχόν έχει καταπιεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού (ρέψιμο). Η καλύτερη στάση του μωρού στην κούνια για να κοιμηθεί είναι γυρισμένο στο πλάι και χωρίς μαξιλάρι.

Αν το μωρό κλαιει, έστω κι αν πέρασε πολύ λίγος χρόνος από το θηλασμό, δεν πρέπει να τρομοκρατείστε ότι δεν έχετε αρκετό γάλα, αλλά να το ξαναθηλάσετε, αποφεύγοντας το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος ή άλλων υγρών. Το πρόβλημα είναι συνήθως παροδικό και τα συχνά και ακατάστατα γεύματα τακτοποιούνται στις 6 πρώτες περίπου εβδομάδες.

Σημεία επάρκειας του γάλακτος αποτελούν: Η σταθερή αύξηση του βάρους που πρέπει να ελέγχεται κάθε 10 ημέρες τον πρώτο καιρό και μετά κάθε μήνα καθώς επίσης και η συμπεριφορά του νεογνού (κλάμα, διάρκεια ύπνου κ.α.). Μερικές φορές η βεβαιότητα όσον αφορά την επάρκεια του γάλακτος πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον παιδίατρο.

Δίδυμα, είναι δυνατό να τα θηλάζετε. Μπορείτε μάλιστα αν σας βολεύει να τα θηλάζετε συγχρόνως. Ένας τρόπος είναι πάνω σε δύο μαξιλάρια να τα κρατάτε με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας να στηρίζετε τα κεφάλια τους.

Διατροφή της μητέρας. Μη ξεχνάτε πως δε χρειάζεται να τρώτε για δύο αλλά να καλύπτετε σωστά τις δικές σας θερμιδικές ανάγκες. Είναι καλύτερα να τρώτε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί και να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά. Πιείτε όσα υγρά θέλετε, ακόμα και την ώρα που θηλάζετε Δεν υπάρχει λόγος να υπερβείτε το κανονικό σας βάρος και να μην κάνετε δίαιτες αδυνατίσματος. Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά που κερδίσατε κατά την εγκυμοσύνη και το στήθος σας θα ξαναπάρει το φυσικό του σχήμα.

Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ μια που περιέχουν ουσίες που περνούν στο μητρικό γάλα και το επηρεάζουν.



ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ορισμένες φορές δημιουργούνται κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για την μητέρα, οι οποίες με τη σωστή πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν και να αντιμετωπισθούν χωρίς επιπτώσεις στο θηλασμό.

Συχνότερες είναι:

Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές
Όπως προαναφέρθηκε, το μωρό δε θηλάζει από τη θηλή, αλλά από τη θηλαία άλω. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θηλασμός είναι δυνατός με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.

Υπερφόρτωση μαστού
Προλαμβάνεται και θεραπεύεται με το συχνό θηλασμό και τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Αν το στήθος είναι πολύ πρησμένο και πονάει, ελαφρό μασάζ και ζεστό μπάνιο των μαστών βοηθούν, ώστε να θηλάσει το μωρό ευκολότερα ή να αδειάσετε το γάλα με τα χέρια ή με θήλαστρο.

Τραυματισμένες θηλές
Ο τραυματισμός της θηλής είναι και πάλι αποτέλεσμα της μη σωστής τοποθέτησης του μωρού στο στήθος και όχι της διάρκειας του θηλασμού. Σε περίπτωση που προκύψει το πρόβλημα ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται, αλλά να διορθώνετε τη τεχνική του θηλασμού και να διατηρείτε το στήθος καθαρό και στεγνό για την αποφυγή μολύνσεων.

Μαστίτιδα
Κύριες αιτίες για τη δημιουργία μαστίτιδας είναι ο τραυματισμός της θηλής και η υπερφόρτωση του μαστού. Ο θηλασμός δεν διακόπτεται, αντίθετα συνεχίζεται πιο τακτικά για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του Μαιευτήρα σας είναι απαραίτητη.

Φάρμακα
Σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε χρήση κάποιου φαρμάκου ζητείστε τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Γενικά
Για κάποιες μητέρες και μωρά ο μητρικός θηλασμός προχωράει ομαλά από την αρχή. Για άλλες χρειάζεται κάποιον χρόνο κι αρκετές προσπάθειες για να προχωρήσει η διαδικασία αποτελεσματικά. Όπως κάθε τι καινούριο, ο μητρικός θηλασμός χρειάζεται κάποια εξάσκηση. Να θυμάστε πως σημαντικά κλειδιά για επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι η σωστή δική σας θέση, η σωστή θέση θηλασμού καθώς και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Έτσι καθώς περνούν οι βδομάδες θα είστε χαρούμενη που θηλάζετε με επιτυχία το μωρό σας.

IASO Group
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Filumbes :: ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ :: ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...-
Μετάβαση σε: