Χρήσιμοι κανόνες για το παιδί που δεν τρώει
Σερβίρετε μικρά ελκυστικά γεύματα με έμφαση στο κρέας το τυρί τα αυγά και τα λαχανικά. Μερικά παιδία προτιμούν περισσότερο τα ωμά από τα βρασμένα λαχανικά
Το γάλα είναι θαυμάσια τροφή αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μισό λίτρο την ημέρα είναι αρκετό. Το πολύ γάλα ελαττώνει την όρεξη και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες εξίσου σημαντικές τροφές.
Οι βιταμίνες δεν αντικαθιστούν τις τροφές. Μην τις χρησιμοποιείτε αν δεν σας τις έχει συστήσει ο γιατρός
Μην χρησιμοποιείτε το επιδόρπιο σαν ανταμοιβή επειδή έφαγε.
Χρησιμοποιείστε το μόνον σαν μέρος του προγραμματισμένου γεύματος.
Μην επιτρέπετε να αρνηθεί το φαγητό που του σερβίρετε και μην το αντικαταστήσετε με άλλο όπως: τηγανιτές πατάτες, κορν φλέϊκς κλπ
Κανόνες διατροφής των παιδιών
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: Σε τι ωφελούν τα δημητριακά ;
Τα δημητριακά είναι αποθήκες ενέργειας. Με αυτά το βρέφος παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, που είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
’λλη στερεή τροφή, εκτός από τα δημητριακά, θα είναι τα φρούτα. Αυτά θα περάσουν στο διαιτολόγιο του βρέφους, αφού κλείσει το 5ο μήνα. Η μητέρα θα δώσει τα φρούτα στο δεύτερο πρωινό γεύμα, πριν από το γάλα. Λίγες ημέρες μετά, θα δίνει τα φρούτα περαστά στο μίξερ, σαν φρουτόκρεμα. Η ποσότητα της φρουτόκρεμας θα μεγαλώνει ανάλογα με την προθυμία του παιδιού, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει ολότελα το γάλα.
ΦΡΟΥΤΑ: Σε τι ωφελούν τα φρούτα;
Με τα φρούτα το βρέφος παίρνει βιταμίνες και μέταλλα. Τα φρούτα βοηθάνε την κανονική λειτουργία του εντέρου και προλαβαίνουν τη δυσκοιλιότητα.
ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ: Σε τι ωφελούν τα χορταρικά ;
Με τα φρέσκα φρούτα το βρέφος παίρνει βιταμίνες και μέταλλα. Τα πράσινα φύλλα των χόρτων περιέχουν σίδηρο που είναι απαραίτητος για το αίμα. Τα χόρτα, όπως και τα φρούτα, βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και γι’ αυτό προλαβαίνουν τη δυσκοιλιότητα.
Τα χόρτα, το κρέας και το ψάρι θα περάσουν στο μεσημεριανό γεύμα. Από τις τροφές αυτές τα χόρτα μπαίνουν πρώτα στο διαιτολόγιο του βρέφους, μετά τα φρούτα. Η αρχή γίνεται με ζωμό από βρασμένα χόρτα για να γνωρίσει το παιδί τη γεύση και τη μυρωδιά. Δεν είναι ανάγκη να περιμένει πολύ η μητέρα για να δώσει τα χόρτα περαστά στο μίξερ. Το βρέφος θα δοκιμάσει δύο με τρία είδη χόρτων, ένα-ένα, πριν πάρει χορτόσουπα από ανάμεικτα χορταρικά.
ΚΡΕΑΣ & ΑΥΓΟ: Πόσο ωφελούν το κρέας και το αυγό:
Με το κρέας και το αυγό το βρέφος παίρνει λεύκωμα για την αύξηση και την ανάπτυξη του. Τους 4-5 πρώτους μήνες το βρέφος παίρνει όλα τα λευκώματα που χρειάζεται από το γάλα. Από τον 5ο μήνα τα δημητριακά συνεισφέρουν και το δικό τους λεύκωμα στις ανάγκες του βρέφους.
Από τον 7ο μήνα και μετά, το βρέφος παίρνει όλο και μεγαλύτερο μέρος από τα λευκώματα που χρειάζεται από το κρέας και το αυγό. Από αυτές τις τροφές το βρέφος παίρνει και το σίδηρο που είναι απαραίτητος για το αίμα.
Μόλις το βρέφος συμπληρώσει τον 8ο μήνα θα πάρει τον κρόκο του αυγού. Το αυγό θα είναι μελάτο.
Όλες οι στέρεες τροφές περνιούνται από το μίξερ και ταΐζονται με κουταλάκι. Από τον 7ο μήνα πρέπει η μητέρα να δίνει στο βρέφος την ευκαιρία να μασήσει λίγη τροφή. Είναι η πιο κατάλληλη ηλικία. Η μητέρα θα δώσει ένα πολύ μικρό κομματάκι από την τροφή, πριν την περάσει στο μίξερ. Ένα μικρό κομματάκι στα χείλη του παιδιού για να καταλάβει πιο στερεή τροφή στο στόμα του. Αυτό θα είναι η αρχή. Το βρέφος θα αρχίσει να μασάει, γιατί στην ηλικία αυτή είναι έτοιμο να το κάνει.